Kustendorf4

Jim Jarmusch er lige ankommet til Emir Kusturicas filmfestival i Küstendorf i Serbien. Foto: Christian Monggaard

I går, torsdag den 20. marts 2014, var der dansk premiere på Jim Jarmuschs seneste film, vampyrdramaet Only Lovers Left Alive. Og nej, den har ikke ret meget med tidens øvrige vampyrfilm at gøre, men er et cool, morsomt, begavet og ret vellykket forsøg på at gøre noget helt andet.

Læs mere i Katrine Hornstrup Ydes anmeldelse af filmen i Information.

Jeg så filmen i Cannes sidste år, hvorfra jeg skrev – ganske lidt – om den i en artikel om vanskelighederne ved at finansiere den slags film, Jim Jarmusch og instruktører af hans slags laver. Dvs. film, som ikke er en del af mainstream, og som vil noget andet og mere end de fleste mainstreamfilm.

Jeg er stor Jim Jarmusch-fan og har fulgt ivrigt med i mandens gøren og laden, siden jeg så Down by Law for snart mange år siden. Gennem alle årene har han haft en helt særlig måde at lave film på – en skæv humor, stor kærlighed til musik, sikker stilistisk sans og historier om randeksistenser, som prøver at overleve i en verden, som ofte ikke forstår dem.

Kustendorf3Med sit høje, hvide hår og mørke jakkesæt er Jarmusch indbegrebet af coolness, når man møder ham, og det har jeg været så heldig at gøre to gange. Én gang i forbindelse med filmfestivalen i Cannes, hvor Broken Flowers havde premiere, og én gang på Emir Kusturicas filmfestival i Küstendorf i Serbien, en by, instruktøren selv har bygget.

Det var en syret oplevelse at være i Küstendorf, og det kan man læse lidt mere om i et par reportager, jeg lavede derfra for nogle år siden. Her er den første, hvor jeg blandt andet bliver vist rundt i byen af Kusturica, og her er den anden.

Emir Kusturica viser mig rundt i sin landsby, Küstendorf. Foto: Zoran Kovacevic

Emir Kusturica viser mig rundt i sin landsby, Küstendorf. Foto: Zoran Kovacevic

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Lyst til at kommentere?
Skriv gerne!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *