Claus Deleuran

En bog af Christian Monggaard

Tegneserieskaberen og bladtegneren Claus Deleurans enkle og alligevel dybt originale streg har opnået klassikerstatus med værker som Rejsen til Saturn, Thorfinn, Pirelli & Firestone og Illustreret Danmarkshistorie for Folket.

Takket være en unik sans for detaljer og hverdagsliv og en på én gang sofistikeret, skæv og jordbunden humor udgør Deleurans tegneserier – og hundredvis af bladtegninger og øvrige illustrationer – et kærligt-satirisk portræt af et folk og et land.

Forfatter og Deleuran-fan Christian Monggaard er gået i arkiverne og fortæller med hjælp fra tegnerens familie, venner og kolleger historien om en mand, der ville være opdagelsesrejsende, og som endte med at gå på opdagelse i verden gennem sine tegninger.

BOOK LAB

494 sider

595 kroner

Er udkommet

Køb hos forlaget

Anmelderne skrev:

Politiken, 6 hjerter

»Billedfortælleren Claus Deleuran, der døde som 49-årig i 1996, midt under sit storværk Illustreret Danmarkshistorie for Folket, har fået et vidunderligt overflødighedshorn af en monografi.«

Dagbladet Information

»Dansk tegneseries stilfærdigt største har fået en monumental monografi. Christian Monggaards Claus Deleuran er en triumf.«

Herning Folkeblad, 6 stjerner

»Mesterværk om Thorfinns far. Den afdøde tegneseriskaber Claus Deleuran hyldes med et 3,3 kilo tungt monster af en biografi.«

Troldspejlet

»Tak for denne bog, som vi på alle måder anbefaler.«

Weekendavisen

»Den folkekære tegner Claus Deleuran har fået den bog, han fortjente.«

CPH CULTURE, 5 stjerner

»Bladtegneren og tegneserieskaberen Claus Deleuran har fået sig det flotteste tænkelig eftermæle via Christian Monggaards overvældende bog om Deleurans livsværk.«

Kulturkapellet

»Claus Deleuran er en fantastisk bog, der i den grad lykkes.«

Nummer9, 5 nitaller

»Dette er en helt uomgængelig biografi om een af Danmarks betydeligste håndtegnere. Uanset om man er professionelt eller privat interesseret, gør man sig selv en tjeneste ved at anskaffe dette digre værk.«

Kjerteminde Avis

»Christian Monggaard har skrevet det ultimative værk om tegneren Claus Deleuran, og det kan studeres mange gange og i lange tider pga. såvel forfatterens som Deleurans detaljerigdom.«

Drustrups Bogblog, 5 stjerner

»Bogen er en oplagt julegaveidé til dig selv eller en anden med sans for tegneserier, og jeg giver den helt sikkert mine maksimale 5 stjerner!«

Andre bøger

De stærke kvinder fra Matador

Matador er verdens bedste tv-serie. Det er vi mange danskere, som ikke er et sekund i tvivl om. I denne bog mødes fire af seriens store stjerner – Ghita Nørby, Malene Schwartz, Kirsten Olesen og Sonja Oppenhagen – i en række spændende, morsomme og åbenhjertige samtaler.
8. marts 2024/af Christian Monggaard

Claus Deleuran

Christian Monggaard fortæller om tegneserieskaberen og bladtegneren Claus Deleuran og hans enkle og alligevel dybt originale streg, der har opnået klassiker status gennem tegneserier som Thorfinn, Rejsen til Saturn og Illustreret Danmarkshistorie for Folket.
8. marts 2024/af Christian Monggaard

Huset på Christianshavn

Christian Monggaard og Jacob Wendt Jensens coffee table-bog Huset på Christianshavn er et rigt illustreret pragtværk om komedieserien, der gennem syv år lagde gaderne øde.
3. december 2022/af Christian Monggaard

MATADOR

Christian Monggaard og Jacob Wendt Jensens coffee table-bog MATADOR er et monumentalt, grundigt og rigt illustreret værk om Lise Nørgaard og Erik Ballings elskede tv-serie.
30. oktober 2020/af Christian Monggaard

Robert Crumb: I Can’t Do Pretty

’Robert Crumb: I Can’t Do Pretty’ er en bog om en ganske unik kunstner – tegneserieskaberen og undergrundsikonet Robert Crumb – der har brugt det meste af sit liv på at konfrontere de dæmoner og det begær, der gemmer sig inde i ham selv og i samfundet i det hele taget.
24. september 2020/af Christian Monggaard

Informations yndlingsfilm – de 24 bedste film i det 21. århundrede

De 24 bedste film fra det 21. århundrede, udvalgt af Informations filmanmeldere. Bogen rummer alt fra Disneys De utrolige til Jacques Audiards Profeten, og forhåbentlig sætter den en diskussion i gang om de seneste 20 års filmkunst.
4. juli 2020/af Christian Monggaard

Brug dit hjerte som telefon

Christian Monggaard har kendt det produktive makkerpar siden slutningen af 1990’erne, og han dykker i Brug dit hjerte som telefon – Wikke & Rasmussens forunderlige rejse dybt ned i de to herrers baggrund, deres mangeårige samarbejde og det smukke, omfattende værk, som har vist sig at have en sjælden tidløshed og dermed også holdbarhed og universalitet. Det er både et hyldestportræt og en undersøgelse af, hvad der har formet Wikke & Rasmussen - og hvordan de har formet os.
4. juni 2020/af Christian Monggaard

Olsen Banden

Bogen er en hyldest til Olsen Banden, og derfor er både dens størrelse og kvalitet ud over det sædvanlige. Foruden den almindelige og meget smukke udgave af bogen, udgives den også i en limiteret luksusudgave med en specialdesignet kassette og et særligt omslag for samlerne. Der er nemlig stadig en stor og dedikeret fanskare, som dyrker filmene og banden.
4. juni 2020/af Christian Monggaard

Tardini – 40 forrygende år i dansk film

Ib Tardini giver et unikt indblik i dansk film. Han fortæller om 40 års succeser, fiaskoer, storhedsvanvid, konkurser, brug og misbrug af børne-/ungdomsskuespillere, og om hvordan dansk film er blevet professionaliseret, internationaliseret og samtidig har gennemgået en rivende teknologisk udvikling.
3. juni 2020/af Christian Monggaard

Drømmen om Hollywood

Drømmen om Hollywood er et stort illustreret værk, der for første gang kaster lys over 126 danske skæbner i den amerikanske filmindustri, fra stumfilmens svundne dage til i dag, fra Jean Hersholt og Karl Dane til Susanne Bier og Mads Mikkelsen.
3. juni 2020/af Christian Monggaard

Balling – hans liv og film

Christian Monggaards kritikerroste biografi om Olsen Banden- og Matador-instruktøren, Erik Balling, Balling – hans liv og film, fortæller om instruktørens opvækst på Fyn og i København, hans møde med teatret og filmen, den spæde start på Nordisk Film, hvor han var hele sin karriere, og både de store filmsucceser og de nederlag, som han også oplevede.
4. maj 2020/af Christian Monggaard