Informations Jakob Dall fotograferer William Friedkin på Hotel d’Angleterre

Informations Jakob Dall fotograferer William Friedkin på Hotel d’Angleterre

På torsdag den 24. april er der en slags premiere på William Friedkins Sorcerer fra 1977 i Cinemateket i København. Filmen, der fik en temmelig dårlig modtagelse, da den oprindeligt havde biografpremiere, er blevet restaureret, og den ser fantastisk ud.

I det hele taget er det en virkelig god film – intens, spændende, brutal – og den handler om mange af de samme ting som Friedkins øvrige film: Maskulinitet, identitet, overlevelse, desperation. Friedkin formår som få instruktører at kombinere det meget fysiske, der rammer én i maven, og så eksistentielle overvejelser omkring livet og døden.

Det gælder alt fra The French Connection og Eksorcisten til Sorcerer, Cruising og To Live and Die in L.A., og det gælder hans to seneste film, Bug og Killer Joe, der om noget beviser, at Friedkin – på trods af at han snart bliver 80 – ikke har mistet sin visuelle og emotionelle slagkraft.

Friedkin var æresgæst på årets CPH PIX, der sluttede for et par dage siden, og jeg havde fornøjelsen af at møde ham et par gange og interviewe ham om hans film og karriere. Det var sgu interessant, ikke mindst fordi jeg havde hørt så mange historier om, at han skulle være en barsk og kompromisløs instruktør at arbejde sammen med.

Da vi endelig mødtes, var han utrolig venlig og imødekommende over for mig.

William Friedkin til masterclass i Dagmar under CPH PIX

William Friedkin til masterclass i Dagmar under CPH PIX. Foden til højre tilhører Nicolas Winding Refn

Han gav mig både et shout out på Twitter efter interviewet og fra scenen, da han dagen efter holdt masterclass i Dagmar sammen med Nicolas Winding Refn og fik øje på mig i salen.

Friedkin havde masser af gode historier at fortælle – nogle af dem kan man læse i mit interview med ham.

Andre kan man høre ham selv fortælle i denne video fra masterclass’en.

Seneste indlæg

 • Årets bedste film30. december 2017 - 17:33
 • Mig og William Friedkin18. april 2014 - 18:47
 • Artikler fra arkivet: Wes Anderson31. marts 2014 - 20:40

  Det er vist ikke nogen hemmelighed, at jeg er meget stor fan af Wes Anderson og hans smukt konstruerede verdener og velkoreograferede film.

 • Tv-serier top 1022. marts 2014 - 12:40

  Forleden var der én, som spurgte efter min top 10-liste med tv-serier – når nu jeg har en top alt for mange-liste med film, burde jeg også have én med tv-serier. Og det er selvfølgelig fuldstændig korrekt. Sådan én burde jeg have, og derfor har jeg nu lavet to – ja, jeg har store problemer […]

 • Artikler fra arkivet: Jim Jarmusch21. marts 2014 - 22:01

  I går, torsdag den 20. marts 2014, var der dansk premiere på Jim Jarmuschs seneste film, vampyrdramaet Only Lovers Left Alive. Og nej, den har ikke ret meget med tidens øvrige vampyrfilm at gøre, men er et cool, morsomt, begavet og ret vellykket forsøg på at gøre noget helt andet. Læs mere i Katrine Hornstrup […]

 • Artikler fra arkivet: Face/Off20. marts 2014 - 19:10

  Nu hvor jeg er i gang med at se tilbage og finde artikler frem fra arkivet, er det velsagtens på sin plads, at jeg også præsenterer den første anmeldelse, jeg skrev for Information.

 • Min skriveorlov18. marts 2014 - 16:20

  Mine små daglige Twitter-opdateringer om at skrive bog. Mit emne er Ib Tardini, mangeårig talentudvikler og producer, blandt andet hos Zentropa, som han var medejer af.

 • Artikler fra arkivet: Nils Malmros17. marts 2014 - 16:12

    Lige for tiden skriver jeg på en bog om produceren Ib Tardini, der begyndte at lave film for mere end 40 år siden. En af de instruktører, han har arbejdet tæt sammen med, er Nils Malmros. I dag har jeg skrevet på kapitlet om deres første møde, og det fik mig til at tænke […]

 • Artikler fra arkivet: Thelma Schoonmaker16. marts 2014 - 18:10

  Forleden skrev Martin Scorsese på Facebook om sit samarbejde med klipperen Thelma Schoonmaker. Hun har klippet 19 af hans film, inklusive den seneste, The Wolf of Wall Street, og det er ikke forkert at sige, at hun betyder meget for hans måde at arbejde og lave film på.

 • Op på hesten igen16. marts 2014 - 17:41

  Jeg må sige, at det er svært at holde liv i en hjemmeside og en blog, når man skriver så meget til daglig, som jeg gør. Men jeg vil gøre et behjertet forsøg i den kommende tid og tænkte, at jeg både vil skrive lidt om arbejdet med min nye bog – den handler om […]